FAQ
DIETY
Jakie diety można zamawiać?
Poza dietą podstawową w naszej stałej ofercie są następujące diety eliminacyjne: bez mleka, bez mięsa, bez zbóż glutenowych, bez jajka, bez orzechów, a także następująłce połączenia: dieta bez mleka, jajka i orzechów oraz dieta bez zbóż glutenowych, bez mleka i bez cukru. O możliwości eliminacji innych składników w każdym przypadku decydujemy indywidualnie.
Jakich diet nie realizujecie?
Obecnie nie realizujemy diety wegańskiej, czyli połączenia diety bezmlecznej i bezmięsnej. Jest to dieta niezalecana dla dzieci i trudna do zbilansowania w diecie najmłodszych.
Nie jesteśmy w stanie wyeliminować całkowicie z diety składników częasto występujących w naszych daniach, takich jak: pomidory, ziemniaki i seler, marchewka czy pietrusza, dlatego diet wymagających eliminacji tych produktów także nie realizujemy.
Czy realizujecie dietę bezglutenową, odpowiednią dla dzieci z celiakią?
Dieta bezglutenowa dla dzieci z celiakią jest dietą bardzo wymagającą ze względu na procedury, których trzeba dochować, aby taka dieta była bezpieczna. W przypadku cyliakii konieczne jest eliminowanie nawet śladowych ilości glutenu, dlatego najbezpieczniej dysponować osobnym pomieszczeniem do przygotowywania takich dań. Jesteśmy małą firmą cateringową, w związku z czym nie mamy możliwość wyodrębnienia osobnej przestrzeni do przygotowania w pełni bezglutenowych dań.
W naszej ofercie znajduje się dieta bez zbóż glutenowych - nie nadaje się ona dla dzieci z celiakią, gdyż bazuje na produktach naturalnie bezglutenowych, a nie na certifikowanych produktach bez glutenu, w związku z czym może zawierać śladowe ilości glutenu pochodzące ze zbóż.
Jakie zamienniki mleka i produktów mlecznych stosujecie w diecie bezmlecznej?
Masło do smarowania kanapek jest zastępowane 100% roślinnym smarowidłem, jogurt naturalny w surówkach jest zastępowany olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek, mleko w koktajlach zastępowane jest najczęściej dobrej jakośeci mleczkiem kokosowym zawierających tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Poza tym stosujemy też inne napoje roślinne: sojowy, ryżowy oraz owsiany, zwracając uwagę na ich skład. Zawsze wybieramy produkty z możliwie najkrótszym składem.
OFERTA
Jakie są ceny?
Na rok 20242025 nasza podstawowa cena za całodzienne wyżywienie to 25,00 zł. Do naszych klientów kierujemy jednak zawsze indywidualną ofertę zależną od: ilości dzieci, rejonu dostaw oraz indywidualnych ustaleń dotyczących codziennego menu np. dodatkowe soki lub owoce. Z tego względu, żeby właściwie wycenić dla Państwa usługę musimy znać więcej szczegółów odnośnie przyszłej współpracy.
Oferujemy atrakcyjne rabaty dla placówek powyżej 30 dzieci oraz takich które są w sąsiedztwie naszej Pychotkowej kuchni.
czy można zamawiać w opakowaniach jednorazowych?
Kierując się ideą zrównoważonego rozwoju staramy się ograniczyć ilość opakowań jednorazowych, dlatego obecnie nawiązujemy współpracę tylko z placówkami do których dostarczamy posiłki pakowane w opakowania zbiorcze wielorazowego użytku.
Diety natomiast są pakowane w opakowania jednorazowe tylko wówczas, gdy różnią się w danym dniu od menu podstawowego.
Jakie rejony obsługujecie?
Obecnie obsługujemy następujące dzielnice Wrocławia i miejscowości poza Wrocławiem:
Gaj, Borek, Huby, Powstańców Śląskich
Przedmieście Oławskie, Rakowiec, Ołbin, Książe, Brochów
Radwanice, Siechnice, Święta Katarzyna, Żerniki Wrocławskie
Biskupin, Sępolno
Nie wykluczamy dostaw w inne rejony Wrocławia. Wszystko zależy, czy uda nam się daną lokalizację dopasować do naszych aktualnych dostaw.
W JAKICH GODZINACH DOSTARCZACIE POSIŁKI?
Godziny dostaw ustalamy bezpośrednio z klientami. W większości wypadków śniadania, w zależności od lokalizacji dostarczamy między 7:15 - 8:30, a obiady dostarczamy między 10:00 -11:30.
Nie ma możliwości dostawy zupy razem ze śniadaniem.
jak składać zamówienia?
Zamówienia od placówek przyjmujemy do godz. 19:00 dnia poprzedniego na śniadania, do godz. 7:50 dnia bieżącego na obiady i podwieczorki. Zamówienia można składać poprzez sms lub aplikację do zamawiania posiłków.
Jeśli posiłki są zamawiane poprzez platformę bezpośrednio przez rodziców to zamówienia zarówno na śniadania, jak i na obiady przyjmujemy do godz. 19:00 dnia poprzedniego.
CZY ODBIERACIE ODPADY POKONSUMCYJNE?
Nie odbieramy odpadów pokonsumcyjnych, gdyż odpady takie muszą być odbierane przez specjalistyczną firmę zajmującą się odbiorem odpadów. W razie potrzeby, za dodatkową opłatą organizujemy taki wywóz ze współpracy z odpowiednią firmą.
ŻYWIENIE DZIECI
CZY KORZYSTACIE Z PÓŁPRODUKTÓW lub DAŃ Z PROSZKU?
Nie. Stawiamy na naturalne produkty, więc pasztety, pieczenie, ciastka, budynie, kiśle, puddingi, pasty do śniadania robimy sami. Nie korzystamy ani z gotowych, mrożonych produktów czy półproduktów, ani z dań z proszku. Nie korzystamy także usług firm zewnętrznych przygotowujących garmażerkę. Wszystkie kluski, kopytka, pierogi, naleśniki także są przygotowywane włpasnoręcznie przez pracowników naszej kuchni, dlatego zawsze mamy pewność, że skład tych dań jest naturalny i odpowiedni dla dzieci.
CZY DZIECKO ZAWSZE POWINNO DOSTAWAĆ TO CO LUBI?
Badania na całym świecie pokazują, że społeczeństwo od kilku dekad nieustannie tyje, a choroby cywilizacyjne dotykają coraz młodsze pokolenia. Odpowiednie żywienie i kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka oraz prawidłowe rozszerzanie menu zapewnia mu prawidłowy wzrost, rozwój oraz rozwija preferencje żywieniowe dzieci.
Organizacja posiłków dla dzieci w placówkach opiekuńczych, oświatowych i w domu ma za zadanie nie tylko nakarmienie malucha, ale niemniej ważna jest edukacja i zaznajomienie pociechy z szerokim wachlarzem produktów spożywczych. Dziecko lubi to, co często widzi i zna. Nie oczekujmy, że dziecko będzie jadło od razu wszystko, co mu podamy. Dajmy dziecku czas na zapoznanie się z nowym produktem: powąchanie, dotknięcie, posmakowanie. Częstym błędem rodziców i opiekunów jest ograniczanie się do podawania dzieciom tylko tych dań, które dziecko już zna i akceptuje ograniczając możliwość poznania nowych. Ograniczamy się najczęściej do znanych w Polsce zupy pomidorowej, rosołu, parówek, naleśników, makaronu, ziemniaków, klusek i innych słodkich czy mącznych produktów, nie umożliwiając poznania nowych faktur jak różnorodne kasze, twarde lub liściaste warzywa, strączków czy pełnych ziaren. Nieświadomie prowadzimy do tzw. neofobii żywieniowej i skrajnego ograniczenia produktów w menu dziecka, zniechęceni płaczem lub odrzucaniem przez dziecko nowych smaków. Pamiętajmy, że dziecku należy podać nawet 15 razy dany produkt spożywczy, aby go zaakceptowało!
CO TO ZNACZY, ŻE JADŁOSPIS JEST RÓŻNORODNY I UROZMAICONY?
Bardzo ważny jest dla nas prawidłowy rozwój Państwa dzieci, dlatego w naszym jadłospisie znajdują się:
różnorodne rodzaje pieczywa, podajemy chleb pszenno-żytni, żytni razowy, słonecznikowy, wieloziarnisty, jaglany, dyniowy - unikamy białego, ubogiego w wartości odżywcze pieczywa zaznajamiając dzieci z tym bogatym w zboża i pełne ziarna,
różnorodne dodatki do pieczywa, nie tylko ser żółty i wędlina, które bogate są w dużą ilość soli i szkodliwe azotany! W naszym cateringu podajemy również mozarellę, twaróg, jajka, naszego wyrobu pieczone mięsa, pasztety i pasty warzywne,
różnorodne owoce i warzywa - świeże oraz przetworzone, z uwzględnieniem sezonowości i lokalności, ale także o urozmaiconej fakturze – nie tylko po to, aby dziecko zjadło dane warzywo, czasem wystarczy że dziecko dotknie czy powącha danego produktu zapewniając prawidłowy rozwój sensoryczno – motoryczny,
różne rodzaje mięsa, dlatego w naszym cateringu korzystamy z urozmaiconych gatunków chudego mięsa: fileta indyka, uda z indyka, fileta z kurczaka, uda z kurczaka, łopatki wieprzowej, szynki wieprzowej, mięsa wołowego,
różnorodne herbaty: owocowe i ziołowe.
różnorodne dodatki skrobiowe i zbożowe do obiadu – w szczególności urozmaicone kasze (jaglana, jęczmienna, gryczana), ryże (biały, dziki, paraboiled), makarony (białe i z pełnego ziarna) lub lubiane przez dzieci produkty mączne oraz ziemniaki. Niedopuszczalne jest planowanie dań mącznych lub ziemniaków kilka razy w tygodniu, nie dając szansy poznać i zaakceptować produktów, zawierających więcej witamin i minerałów, będących inwestycją zdrowie dziecka i dobre nawyki. Jadłospis powinien być zrównoważony, tzn. zawierać zarówno produkty, które dziecko lubi jak i te które dopiero będzie poznawać. W naszym cateringu w większości wypadków przyjęliśmy zasadę: raz w tygodniu kaszę, ryż i dodatek mączny (makaron, naleśniki, pierogi, kluski, kopytka, naleśniki) oraz dwa razy w tygodniu ziemniaki.
kompoty przygotowywane z różnorodnych owoców, również tych kwaśnych. Nie powinno podawać się ciągle kompotu z tych samych owoców, nie rozszerzając wachlarza smaków, jeszcze większym błędem jest podawanie dziecku kompotów z dużą ilością cukru! Lepszą alternatywą jest już podanie czystej wody.
Ponadto nasze dania są urozmaicone pod względem:
technik przygotowania: gotowanie na parze, pieczenie, duszenie, gotowanie w wodzie
form podania: np. mięso w kawałku, w postaci gulaszu, mielone, warzywa i owoce pokrojone w kostkę, plasterki, tarte, słupki oraz miksowane
używania różnorodnych przypraw – nasze przyprawy zawsze dostosowane są do pór roku np. ochładzająca świeża bazylia, oregano i mięta do dań letnich, a rozgrzewający cynamon, imbir rozmaryn czy antyseptyczny czosnek do dań zimowych.
DLACZEGO TAK WAŻNA JEST SEZONOWOŚĆ MENU?
Najwięcej witamin i minerałów mają warzywa i owoce dojrzewające na słońcu i w ziemi. Niemniej te dary natury powinny być podawane do każdego posiłku.
W naszym cateringu w okresie letnim do każdego posiłku podajemy świeże owoce i warzywa, a w sezonie zimowym i wiosennym przeważają owoce i warzywa na ciepło oraz przetwory. Ważne jest również, żeby wykorzystywane były te lokalne. Należy unikać owoców i warzyw importowanych, ograniczać ich planowanie na korzyść lokalnie dostępnych, które nie muszą być w tak dużym stopniu chemicznie zabezpieczane na czas długiej podróży do naszego kraju. W żywieniu naszej firmy skupiamy się na sezonowych produktach i maksymalnie z nich korzystamy, nie zapominając o ich naturalnych właściwościach wspomagających odporność organizmu. Warzywa i owoce sezonowe to:
Zima: marchew, burak, por, pietruszka, seler, pasternak, kiszonki, kapusta, cebula, czosnek, dynia, buraki, brukselka, jarmuż, jabłka, gruszki,
Wiosna: rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, kalarepa, marchew, botwinka, burak, por, pietruszka, seler, pasternak, szpinak, kiszonki, młoda kapusta, rabarbar, jabłka, gruszki
Lato: ogórki, pomidory, botwinka, szpinak, szczaw, sałaty, fasolka, brokuł, kalafior, kapusta, kukurydza, groszek, rzodkiew, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, agrest, arbuz, nektarynka, brzoskwinia, borówki, młoda kapusta, ogórki, pomidory
Jesień: dynia, cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, brokuły, kalafior, kukurydza, fasolka, marchewka, pietruszka, seler, burak, brukselka, jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, żurawina
CZY W JADŁOSPISACH MOŻNA ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ MLEKA?
Zgodnie z aktualnym prawem polskim dotyczącym planowania posiłków w placówkach oświatowych w jadłospisie muszą być zaplanowane dwie porcje mleka dziennie, które obejmują: mleko, sery, jogurt naturalny oraz dania przygotowane z użyciem tych produktów. Przedszkolna racja nabiału dla dzieci wynosi 412 g mleka lub produktów zamiennych. W naszym cateringu codziennie podajemy 150-250ml mleka, pozostała część jest uzupełniana:
serem żółtym w ilości 10-30g (np. do kanapek lub tarty do zupy lub drugiego dania)
serem białym w ilości 20-50g (np. do kanapek lub składnik drugiego dania)
jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką w ilości 50-130g (np. polewa do śniadanie czy drugiego dania, ale częściej jako składnik podwieczorku)
Jeżeli w danej placówce rodzice zadeklarują, że dzieci pierwszą porcję mleka dostaną w domu, przed pójściem do żłobka czy przedszkola, placówka może zamawiać całodzienne żywienie bez naszej śniadaniowej porcji mleka.
CZY W MENU MOGŁYBY SIĘ POJAWIAĆ CZĘŚCIEJ DANIA MĄCZNE TAKIE JAK PIEROGI, NALEŚNIKI I KLUSECZKI?
Jadłospis powinien być zrównoważony, tzn. zawierać zarówno produkty, które dziecko lubi jak i te które dopiero będzie poznawać. W naszym cateringu w większości wypadków przyjęliśmy zasadę: raz w tygodniu kaszę, ryż i dodatek mączny (makaron, naleśniki, pierogi, kluski, kopytka, naleśniki) oraz dwa razy w tygodniu ziemniaki, które są cennym źródłem witaminy C. Dania mączne, mimo że są lubiane przez dzieci nie powinny przeważać w dziecięcym menu.
czy używacie przypraw z glutamininanem sodu?
W naszej kuchni nie używamy żadnych polepszaczy smaku, ani przypraw zawierających glutaminian sodu lub inne wzmacniacze smaku takich jak np. kostki rosołowe czy przyprawy typu "vegeta". Używamy tylko naturalnych ziół i przypraw. Do zup i sosów często korzystamy z naturalnej przyprawy do rosołu zawierającej suszone warzywa oraz kurkumę.